روش انتقاد صحیح
روش انتقاد صحیح یکی از نکات مهمی است که هر مدیر یا هر فردی که بهنحوی در این بخش کار میکند باید بهخوبی بداند.
برای مثال، معاون مدیر میتوانست به سرپرست پروژه و کارمندانش بگوید: «بزرگترین مشکل این پروژه در حال حاضر این است که انجام آن وقت زیادی لازم دارد و به همین دلیل مخارج سازمان را بالا میبرد، بنابراین سعی کنید در جهت کاهش وقت و مخارج آن تغییرات لازم را انجام دهید خصوصاً در جهت طراحی و توسعه نرم افزار بهتر است که آنرا امتحان کنید که آیا میشود آنرا بهنحوی برنامهریزی کرد که سریعتر عمل کند و بدین ترتیب مخارج را پایین بیاورید.»
یک چنین انتقاد و پیشنهادی کمککننده و سازنده است به جای اینکه طرف مقابل را دلگیر و ناامید کند.
* انتقاد باید همیشه ضمن بیان ایرادات همراه با ارائه راهحل باشد.* یک انتقاد صحیح و منطقی باید محدود به یک کار بهخصوص باشد بدین ترتیب مجری دقیقاً میداند که کجا مشکل وجود دارد ولی اگر انتقاد کلی باشد اجراکننده قادر به اصلاح نخواهد بود.
* یک انتقاد صحیح نباید همراه با توهین و تحقیر باشد زیرا باعث میشود که شخص در حالت دفاعی قرار گیرد و دیگر آمادگی شنیدن پیشنهادهای منتقد را نداشته باشد.
این روش باید را در زندگی زناشویی هم رعایت کرد. یکی از مهمترین نکات در انتقاد این است که انگیزه و امید تغییر برای فرد مورد انتقاد از بین نرود زیرا اگر شخص مورد انتقاد باور کند که راهی برای اصلاح وجود ندارد امیدش را از دست میدهد و اصلاً تلاشی نمیکند زیرا امیدواری و خوشبینی ریشه سعی و کوشش است.هری لوینسون Harry Levinson متخصص تجزیه و تحلیل روانی است که امروز بهعنوان مشاور سازمانی فعالیت میکند. او در مورد هنر انتقادکردن میگوید: «هنر انتقاد کردن و تحسیین کردن تنگاتنک یکدیگرند.» او برای چگونگی انتقاد صحیح پیشنهادهای زیر را ارائه میدهد.
در انتقاد دقیق باشید
دقیق باشید و همیشه انتقاد را همراه با یک مثال بیاورید. به هنگام انتقاد باید ابتدا نکات مثبت، ذکر شده و سپس به اشکالات پرداخته شود که همراه با پیشنهادهای لازم برای بهبود کار باشد. در انتقاد باید از حاشیه روی و زیادهگویی خودداری کرد زیرا در این صورت مجری نمیفهمد که واقعاً اشکال کار کجاست. در انتقاد نباید در لفافه حرف زد زیرا طرف مقابل عاقبت نمیفهمد که منتقد چه میخواهد.
در مورد اختلافات زناشویی هم باید دو طرف دقیقا مشکل خودشان را در ارتباط با دیگری بیان کنند و از احساساتشان در آن مورد بگویند در این صورت امکان حل مشکل وجود خواهد داشت. لوینسون میگوید:« هنگام تحسین هم شخص باید واضح و روشن بگوید و از ذکر نکات کوچک هم صرفنظر نکند. من نمیگویم که تحسین کلی اثری ندارد ولی مطمئناً اثر بزرگی ندارد و شخص چیزی از آن نمیآموزد.»
ارائه راه حل، اهمیت زیادی دارد حتی کوچکترین انتقاد هم باید همراه با راه حل باشد، در غیر این صورت باعث دلگیری و دلسردی طرف مقابل میشود. انتقاد درست امکانات جدیدی را نشان میدهد و درهای دیگری را باز میکند که مجری آنها را نمیشناخته. انتقاد باعث میشود که توجه شخص بهسوی نقاط ضعف و چگونگی بر طرف کردن آنها جلب شود.
نکته مهم: بهتر است هنگام انتقاد فقط مجری و منتقد حضور داشته باشند؛ البته ما میدانیم همیشه این شرایط وجود ندارد و اینکه برای بعضی از افراد مشکل است که انتقاد خودشان را بهصورت مستقیم بیان کنند. معمولاً در این شرایط منتقد سعی میکند به طریقی دیگر انتقاد خود را به گوش طرف مورد انتقاد برساند ولی عیب این روش این است که شانس توضیح یا دفاع را از شخص مورد انتقاد میگیرد.
در انتقاد حساس باشید
منتقد باید با حساسیت انتقاد کند و متوجه اثر آن روی شنونده باشد. مدیری که حساس نباشد انتقادش حتماً باعث مجروحیت روحی کارمندش خواهد شد.
برای مثال، او بهنحوی انتقاد میکند که باعث حقارت کارمند میشود. چنین انتقادی نابودکننده است و بهجای اینکه راه صحیح را نشان دهد و کمکی باشد، واکنشی دفاعی ایجاد میکند.
لوینسون در مورد انتقادات غیرمستقیم هم میگوید: انتقاد غیرمستقیم باید همراه با اطلاعات با ارزشی در مورد امکانات بهبود مسئله یا فرد مورد انتقاد باشد و ضمناً باید با حساسیت و نه بهصورت حمله شخصی مطرح شود و اگر شخص عصبانی شد و در حالت دفاعی قرار گرفت باید به صحبت خاتمه داد تا شخص ابتدا انتقاد را هضم کند و آرامش خود را باز یابد.
در پایان باید اضافه کرد که انتقاد را بهعنوان یک شانس دید و بهترین کار این است که همراه منتقد روی راهحلهای پیشنهادی کار شود و نباید منتقد را بهعنوان دشمن دید و با او مقابله کرد.